marți, 4 februarie 2014

Mai știe cineva, ceva despre înaintașii noștri!?

Comori "vii" ale nației române.

     În anul 1953, Ray Bradbury, un scriitor aproape necunoscut a publicat romanul "Fahrenheit 451". În 14 noiembrie 1966 este lansat filmul cu același nume, regizat de Francois Truffaut și după foarte mulți ani am avut ocazia să-l vizionez și eu.
     O să vă întrebați ce legătură este între acest film și titlul articolului!? Un pic de răbdare.
     451 grade Fahrenheit este temperatura de ardere a hârtiei, iar în roman este vorba despre un viitor imaginar în care omul arde cărțile înaintașilor, își arde istoria, cultura și arta, își arde esența care l-a creat, și toate acestea pentru televiziune. Televizor în camera de zi, în dormitor și în bucătărie. Cu cât mai multe televizoare cu atât mai bine. Televiziuni care transmit, în goana lor după bani, în general programe comerciale și de divertisment, de cele mai multe ori, de prost gust. Programe de știri care se bat cap în cap, în funcție de culoarea politică a patronului respectivului post TV. 
     Poate că nu urmăresc eu postul TV care ne aduce aminte că avem înaintași, comori ale acestui neam, care să ne aducă aminte că a existat un Creangă, un Sadoveanu, un Goga, și să "trâmbițeze în cele patru zări": copii astăzi se împlinesc "n" ani de la nașterea (moartea) marelui prozator, poet, istoric etc. Nu se transmite așa ceva nici măcar pe televiziunea, așa-zisă, NAȚIONALĂ.
     Dacă vom sta să ne analizăm o să constatăm că citim din ce în ce mai puțin și chiar conștienți fiind de acest lucru, nu-i îndemnăm nici pe copiii noștri să citească.
     Pornind de la ideea din acest film, mi-am propus ca în fiecare zi (în care este cazul), să public (postez) pe blog sau pe contul meu Google+, date din biografia personalităților marcante ale nației românești, născute la data respectivă. Poate că astfel, cei care vor citi pe blogul meu sau vor viziona postarea vor transmite și copiilor lor informația.

     Născuți în data de 04 februarie:
     Vasile CÂRLOVA
     S-a născut în anul 1809 în localitate Buzău, a trăit doar 22 de ani și a murit la 18 septembrie 1831 în urma unei boli infecțioase, la Craiova. A fost ofițer și poet. A scris doar cinci poezii dar cu toate acestea a intrat în "Istoria Literaturii Române" a lui George Călinescu pentru că se consideră că a introdus în literatura română faimoasa temă a preromantismului european.
     Date de referință:
A scris Păstorul întristat, poezie care va fi publicată în Curierul Românesc la 8 mai 1830 și va fi pusă pe muzică de către Anton Pann la 8 mai 1850;
Scrie în 1828 Ruinurile Târgoviștei, tipărită în 20 martie 1830 în aceeași gazetă, cu o prezentare a lui Ion Heliade Rădulescu.
În același an, 1828 scrie poezia Rugăciune, publicată postum în anul 1839;
În 1830 scrie poezia Înserare care va fi publicată în Curierul Românesc, la 29 iunie;
În 1831 scrie Marșul românilor sau  Odă oștirii române cu ocazia înălțării steagului național, publicată postum abia în anul 1839, în Curierul Românesc.

     Octav BĂNCILĂ
     S-a născut în anul 1872 în localitate Corni, județul Botoșani și a murit pe 03 aprilie 1944.     Renumit pictor român reprezentant al curentului realist și activist politic de stânga.
     Date de referință:
Între anii 1894 - 1898 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Munchen;
În anul 1900 deschide prima expoziție personală în care expune 100 de lucrări;
În anul1907 începe să realizeze ciclul de lucrări cunoscut sub numele de "1907" în care surprinde imagini din timpul revoltelor țărănești din acel an;
Anul 1916 îi aduce nuirea la catedra de desen de la Școala de Belle Arte din Iași.
În anul 1942 participă la expoziția colectivă A Salonului Moldovei, unde primește Premiul Național.
     Lucrări reprezentative:
 "Lemnarul" - 1909, "Cizmarul", "Muncitorul" - 1911, "Fierarii", "Grevistul" - 1914, "În zi de grevă" - 1915, "Aparul", "Portretul lui Ioan Corvin", "Croitorul", "Înainte de 1907", "Execuția", "Noaptea", "Groaza" - se pare că această lucrare s-a pierdut, "Recunoașterea", "Înmormântarea", "Historia", "Muncitorul și Țăranul", "Vite la adăpat", "Mahalaua Păcurari".
Pentru realizarea articolului de început și pentru următoarele, am folosit și voi folosi date din următoarele surse:

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înainte de a comenta:
- Semnează-te cu numele/pseudonimul. Nu se acceptă comentarii de la "panadecauciuc, adidas torssion etc".
- Fii politicos chiar dacă nu avem opinii similare. Respectul solicită respect, acesta este motivul pentru care pe acest blog nu vor fi acceptate atacurile personale. Problemele legate de alți bloggeri nu le posta aici.
- Comentariul trebuie să aducă informații noi. Încearcă să aduci în discuție experiențele personale. Contribuția ta ajută comunitatea să prindă în atenție o multitudine de aspecte raportate la cele aduse de autorii blogului în discuție.
- Îți mulțumesc că ți-ai rupt din timpul tău pentru a mi-l acorda mie și sper să te mai văd pe aici, poate chiar și pe prietenii tăi :)

Translator